Konformizam, i kakve to veze ima sa pričom "Lutrija", Širli Džekson

Prošle nedelje smo na biblioterapiji čitali priču "Lutrija", i, naravno, otvorili temu ponašanja u skladu sa normama, vrednostima ili pravilima grupe kojoj pojedinac pripada. U ovom tekstu pisaću o konformizmu, ali i o uvidima do kojih smo došli na biblioterapiji.

Tagovi: biblioterapija , psihologija , konformizam
Prikaži više
20.11.2023, ponedeljak, u 20:03 h
Kako sa decom razgovarati o ubistvima u školi?

Jutros nas je iznenada dočekala vest o višestrukom ubistvu učenika jedne beogradske škole. Ubistvo je počinio njihov trinaestogodišnji drugar. Roditelji su u panici i ne znaju na koji način da sa decom otvore ovu temu, niti koja objašnjenja da daju deci, a deca su uplašena i radoznala. Odrasli, koliko god da su potrešeni, imaju širok spektar načina za prevladavanje stresa i njihov zadatak je da u tome pomognu i svojoj deci. U ovom tekstu bavićemo se načinima za započinjanje razgovora sa decom, ali i savetima za umirivanje i pružanje podrške deci koja nisu direktno bila izložena traumatičnom događaju.

Tagovi: mentalno zdravlje , prevencija , roditeljstvo
Prikaži više
03.05.2023, sreda, u 21:23 h
Šta možete da očekujete na prvoj psihoterapijskoj seansi?

Ako već neko vreme razmišljate o tome da zakažete prvu psihoterapijsku seansu, onda je ovo pravi tekst za vas. Bavićemo se temama treme pred zakazivanje, psihoterapijskim setingom i pravilima, koja je važno poštovati kada uđete u terapijski proces.

Tagovi: mentalno zdravlje , psihoterapija , psihologija
Prikaži više
09.04.2023, nedelja, u 09:00 h
Uticaj pozorišta na psihološki razvoj dece

Pozorište je umetnička forma, koja predstavlja oblik kreativnog izražavanja pomoću kojeg se prenose priče, dele ideje i istražuju osećanja. Umetnost ima važnu ulogu u razvoju svakog pojedinca, o čemu smo i pisali u prethodnim tekstovima. Brojna istraživanja pokazuju da pozorišna umetnost ima značajan uticaj na psihosocijalni razvoj dece. O svemu tome, čitajte u nastavku teksta.

Tagovi: mentalno zdravlje
Prikaži više
02.04.2023, nedelja, u 09:00 h